In 3 stappen naar een data-driven aanpak

1. Ontsluit en gebruik alle data binnen je bedrijf

Heel wat bedrijven zitten bovenop een berg aan data, maar vinden het moeilijk om die aan te boren. Vaak beseffen organisaties ook niet over hoeveel gegevens ze eigenlijk beschikken: klantengegevens, productiedata, hr-data en ga zo maar door.  
Door die data in kaart te brengen, leg je trends en patronen bloot. Die kan je vervolgens strategisch gaan inzetten of door je finance-collega’s gebruikt worden voor forecasting. Zo beschik je voortaan over een objectieve basis voor strategische bedrijfsbeslissingen.

2. Gebruik data als basis voor besluitvorming

Door diverse datastromen bij elkaar te brengen, ontstaan vaak verrassende nieuwe inzichten – hoeveel grondstoffen, medewerkers en machines er nodig zijn voor een optimale productiecapaciteit, bijvoorbeeld. Door die inzichten te gebruiken als basis voor besluitvorming, vergroot je als bedrijf je concurrentieel voordeel. Een data-driven aanpak heeft immers heel wat positieve gevolgen:

  • Je wint tijd omdat je exact weet op welke klanten, boodschappen en processen je moet focussen. Ook hak je sneller knopen door, omdat je je beslissingen kan onderbouwen met objectieve data.
  • Je zet je resources efficiënter in. Door een duidelijk zicht te hebben op zowel pijnpunten als prioriteiten, kan je zowel medewerkers, machines als grondstoffen beter inzetten en zo het aanwezige potentieel ten volle benutten.
  • Je vermijdt onnodige risico’s. Een beslissing nemen is niet langer een educated guess, maar een onderbouwde, weloverwogen keuze. De potentiële risico’s én winsten zijn vooraf duidelijk in kaart gebracht, evenals de resources die nodig zullen zijn.

3. Richt je geautomatiseerde omgeving slim in

Een belangrijk deel van de instroom van je data komt uit je industriële omgeving. Door daar te kiezen voor slimme automatisering, capteer je meer gegevens die je vervolgens kan inzetten om je organisatie op verschillende vlakken te verbeteren. Door productie te stroomlijnen bijvoorbeeld, maar ook door in te zetten op predictive maintenance of je supply chain te optimaliseren.

Om een data-driven strategie te ondersteunen, heb je een industrieel netwerk nodig dat communiceert met de cloudplatformen binnen je bedrijf. Veel organisaties vrezen dat ze hun productietoestellen of andere machines daarmee bloostellen aan veiligheidsrisico’s. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor oplossingen die voldoen aan de laatste veiligheidsnormen, zoals PLCnext. Elke controller die wordt afgeleverd, is standaard geprogrammeerd om te weerstaan aan cyber- en andere bedreigingen. Zelfs het productieproces voldoet aan de voorschriften van de internationale cybersecuritynorm voor industriële automatisatie, IEC 62443.

Wil je graag de grondslag leggen voor een data-driven organisatie? Ontdek hoe PLCnext je daarbij helpt.

Waarom data-driven de way to go is

Wie kiest voor een data-driven aanpak, kiest ervoor om zijn bedrijf klaar te stomen voor de toekomst. Door in elk aspect van je organisatie data te gebruiken als richtingaanwijzer, houd je de juiste koers aan. Meer nog: het creëert een cultuur van innovatie, waarbij voortdurend op zoek wordt gegaan naar nieuwe verbeteringen. Zo blijf je ook de concurrentie steeds een stapje voor.

Benieuwd wat we nog allemaal kunnen?