VMA is gespecialiseerd in multitechnische installaties voor infrastructuur, gebouwen en industrie. “Om het simpel te stellen: wij maken gebouwen slim”, vertelt Pascal Kinoo. Als BU manager van de cluster beheer en supervisiesystemen is hij vooral bezig met de automatisatie van grote en complexe gebouwen en infrastructuur zoals wegen, spoorwegen en tunnels. “We zorgen daarbij voor de volledige sturing: van de grootste voedingskabel tot de kleinste signaalkabel.” 

Image
Pascal Kinoo

Internet of Things wordt steeds belangrijker. Daarop moeten onze installaties nu al voorzien zijn.

Pascal Kinoo
BU Manager cluster beheer en supervisiesystemen
VMA

Phoenix Contact als trouwe partner

“VMA werkt al jaren samen met Phoenix Contact. Een van hun grote sterktes is dat ze de vinger aan de pols houden van de nieuwste technologische ontwikkelingen”, zegt Pascal. “Met Phoenix Contact als partner ben je gerust dat je altijd over de meest innovatieve technologie beschikt. Vooral in nichemarkten brengen ze een grote meerwaarde. Ze combineren bestaande producten met eigen ontwikkelingen, waardoor ze steeds een totaaloplossing vinden voor elke vraag, hoe complex ook.”

Image
Pascal Kinoo

Een van de grote sterktes van Phoenix Contact is dat ze de vinger aan de pols houden van de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Pascal Kinoo
BU Manager cluster beheer en supervisiesystemen
VMA

PLCnext als tool voor de toekomst

VMA werkt al jaren met de klassieke PLC’s van Phoenix Contact. “Zo hebben we enkele grote datacenters in binnen- en buitenland uitsluitend met sturingsmateriaal van Phoenix Contact uitgerust: van de stroomverdeling tot de koeling. Een van onze grootste uitdagingen is de openheid voor integraties”, gaat Pascal verder. 

“We hebben systemen nodig die flexibel genoeg zijn om verschillende toepassingen in te integreren. In de toekomst wordt Internet of Things alsmaar belangrijker. Ook daarop moeten onze installaties voorzien zijn. Langzaamaan ontdekken we de oneindige mogelijkheden van de PLCnext en maken we stilaan de transitie. Dat is een grote stap voorwaarts”, aldus Pascal.

Voor elke sturing een oplossing

“Je hebt enerzijds het PLCnext-protocol met het bovenliggend platform, en anderzijds de extra applicaties die ervoor geschreven worden. Het platform laat continu nieuwe ontwikkelingen en oplossingen toe”, gaat Pascal verder. De openheid van het PLCnext-platform is volgens hem een enorme troef: “Voor elke sturing en koppeling bestaat er een oplossing. Integraties zoals de Unified Architecture van OPC en third party koppelingen zoals Node Red zijn krachtige tools voor gebouwautomatisatie. Ook het feit dat we met het universele Javascript kunnen werken voor eenvoudige scripting in PLCnext is erg handig.”

Klaar voor IoT

In de toekomst verwacht Pascal steeds meer vraag naar installaties voor ‘smart buildings’. “Dankzij de integratiemogelijkheden van PLCnext zijn we voorbereid om de nieuwste ontwikkelingen snel te implementeren. Vooral IoT biedt veel potentieel. De toegenomen connectiviteit en het gebruik van open protocollen maakt van een waterdichte beveiliging een absolute noodzaak. Ook daar is Phoenix Contact een betrouwbare partner voor die ervoor zorgt dat we zorgeloos met PLCnext aan de slag kunnen.”

Image
Pascal Kinoo

De vele integraties en het universele Javascript zijn grote troeven van PLCnext.

Pascal Kinoo
BU Manager cluster beheer en supervisiesystemen
VMA

Toekomstpotentieel

“Alle apparatuur wordt slimmer en communicatie tussen de systemen wordt steeds belangrijker”, besluit Pascal. “Het belang van PLCnext zal dus enkel maar toenemen. Zelfs onze klanten vragen nu naar de PLCnext-technologie. We benutten nog lang niet het volledige potentieel van het platform, maar één ding is zeker: met PLCnext zijn we klaar voor de toekomst.” 

Benieuwd wat we nog allemaal kunnen?