Phoenix Contact België heeft samen met de Belgische netwerkoperator Proximus een succesvolle test van PROFINET op een draadloos 5G-netwerk uitgevoerd. Deze prestatie markeert een belangrijke mijlpaal voor Industrie 4.0-toepassingen en ontsluit het gebruik van dit toonaangevende fabrieksautomatiseringsprotocol in combinatie met ultrasnelle, ultrabetrouwbare 5G mobile private networks (MPN's).

Voor deze toekomstgerichte testopstelling werd bewust gekozen voor een controller die flexibel, open en betrouwbaar is. Eigenschappen die PLCnext stuk voor stuk in overvloed heeft, en bovendien verpakt in oerdegelijke hardware. Hierdoor is het mogelijk om alle voordelen en nieuwe mogelijkheden die 5G biedt ten volle te testen en te benutten. Deze combinatie is perfect geschikt voor een grote waaier aan verschillende toepassingen door de zeer betrouwbare communicatie, zowel naar de cloud als voor real-time industriële toepassingen .
 

Het belang van 5G voor de industrie

This block contains content that requires you to allow marketing cookies. Change cookie settings

5G is de eerste generatie van mobiele datatransmissietechnologie die ultrabetrouwbare low-latency communicatie (URLLC) mogelijk maakt, waardoor de betrouwbare implementatie van real-time datastromen wordt ontsloten. Samen met network slicing maakt dit een nauwkeuriger beheer van de beschikbare industriële IT-resources mogelijk om bandbreedte en een betrouwbare verbinding te garanderen. De industriële markten wachten vol ongeduld tot 5G zich via specifieke use-case tests zal bewijzen.

Profinet

Een duidelijk bewijs van haalbaarheid

PROFINET is een van de toonaangevende industriële ethernetprotocollen die in de fabrieksautomatisering worden toegepast en vormt de grootste uitdaging bij de toepassing ervan voor industriële machinecommunicatie, omdat het een extreem lage latentie en ultrabetrouwbaarheid vereist. Daarom was voor PROFINET meestal een bekabelde ethernetverbinding nodig - tot nu.

Phoenix Contact en Proximus hebben samen een proof of concept opgezet in het Proximus-lab, waarbij een stabiele PROFINET-communicatie werd uitgerold via een privé 5G standalone netwerk dat draait op de 3,5GHz-band. De test werd uitgevoerd met de 5G private netwerkinfrastructuur van Proximus en een door Phoenix Contact ontwikkelde 5G industriële router.

De weg vrijmaken voor nog nooit eerder geziene draadloze gebruiksscenario's

 

Deze succesvolle uitrol van PROFINET op een draadloos 5G-netwerk toont de haalbaarheid aan van deze implementatie voor industriële klanten en biedt mogelijkheden voor een brede waaier aan nieuwe use cases, waaronder:

  • Fabrieks- en veiligheidsautomatisering

De low-latency mogelijkheden van mobiele particuliere netwerken maken real-time, draadloze automatisering en machine-to-machine communicatie mogelijk. Tegelijkertijd kan de beschikbare apparatuur in fabrieken flexibeler worden gebruikt, waardoor fabrieken kunnen voldoen aan de productie-eisen van de toekomst.

  • Logistiek

Autonoom geleide voertuigen (AGV's) worden al gebruikt in logistieke toepassingen, maar hun gebruik wordt beperkt door vertraging op het netwerk, bandbreedte en het bereik van de huidige technologieën voor gegevensoverdracht. 5G biedt een oplossing voor deze beperkingen door de totale connectiviteit te verhogen, waardoor AGV's flexibel en efficiënt kunnen worden ingezet in grotere gebieden. Complexe toepassingen die precisielocatie-tracking en low-latency communicatie vereisen, zoals interacties tussen productiemachines, robots en AGV's, worden mogelijk.

  • Procesindustrie

5G biedt belangrijke mogelijkheden voor de draadloze besturing en bewaking van apparatuur in de context van procesautomatisering, die een veel bredere fysieke voetafdruk heeft dan fabrieksautomatisering. De automatisering van een procestoepassing vereist een snelle, betrouwbare gegevensoverdracht tussen sensoren die informatie verzamelen over bijvoorbeeld temperatuurstroomsnelheden en druk, en voor de besturing van talrijke kleppen, koelers, verwarmers en pompen die bij het proces betrokken zijn.

Proximus

Over Proximus

De Proximus Groep (Euronext Brussel: PROX) is een leverancier van digitale diensten en communicatieoplossingen die actief is op de Belgische en internationale markt. Door communicatie- en entertainmentervaringen aan te bieden aan residentiële consumenten en de digitale transformatie van ondernemingen te faciliteren, openen we een wereld van digitale mogelijkheden zodat mensen beter leven en slimmer werken. Dankzij geavanceerde, geïnterconnecteerde vaste en mobiele netwerken verleent Proximus zijn klanten overal en altijd toegang tot digitale diensten en data, alsook tot een brede waaier van multimediacontent. Proximus is voortrekker op het gebied van ICT-innovatie, met geïntegreerde oplossingen gebaseerd op IoT, data analytics, cloud en beveiliging.

Proximus heeft de ambitie om de referentie-operator in Europa te worden onder impuls van netwerken van de volgende generatie, een volledig digitale mindset en een open ingesteldheid ten opzichte van partnerschappen en ecosystemen. Tegelijk draagt het bij aan een inclusief, veilig, duurzaam en welvarend digitaal België.

In België biedt Proximus zijn voornaamste producten en diensten aan onder de merken Proximus en Scarlet. De Groep is ook actief in Luxemburg als Proximus Luxembourg SA, onder de merknamen Tango en Telindus Luxembourg, en in Nederland via Telindus Nederland. De internationale carrieractiviteiten van de Groep worden uitgevoerd door BICS, een van de belangrijkste wereldwijde spraakcarriers en de grootste aanbieder van mobiele datadiensten wereldwijd.

Met zijn 12.931 medewerkers, die zich allemaal inzetten om een superieure klantenervaring te bieden, realiseerde de Groep eind 2019 een onderliggende groepsomzet van 5.686 miljoen EUR.

Kijk voor meer informatie op www.proximus.com & www.proximus.be.

Image
Peter-Jan Deltour
Peter-Jan Deltour
Industrial Network & Security Specialist

Vraag het aan de expert

Peter-Jan is onze specialist voor alles wat industriële netwerkinfrastructuur, 5G, Mobile Private Networks en Cybersecurity betreft.