Fluvius startte in 2019 met de uitrol van de digitale meter. Het grote verschil met de vroegere meters schuilt in de ingebouwde communicatietechnologie: die maakt het mogelijk om gegevens te verzenden en te ontvangen. Om de gegevens van de digitale meter in een toegankelijk signaal te vertalen, klopte netbeheerder Fluvius aan bij Phoenix Contact en Domica,  een integrator van gebouwautomatisatie die al sinds zijn oprichting 12 jaar geleden met Phoenix Contact samenwerkt.

Het hart van alle processen

“Een van de uitdagingen in de energietransitie is het controleren van de energiestroom in een gebouw”, legt Pieter Feys, oprichter van Domica, uit. “Dat wordt steeds complexer. Je hebt de energie die van het net én de lokale productie komt, de opslag van die energie, het verbruik van het gebouw zelf en de afname voor bijvoorbeeld elektrische auto’s en fietsen. PLCnext vormt een krachtige schakel tussen al die factoren om een logische flow te vinden in al die energiestromen.”  
 
Waarom Fluvius voor PLCnext koos als aansturing voor hun digitale meter? “Het grote voordeel van PLCnext is de ongelofelijke flexibiliteit”, aldus Pieter. “Wij regelen de processturing van alle mogelijke technieken die je in een gebouw vindt, aan de hand van zowel eigen als externe apparatuur die gegevens en meetwaardes verstuurt. Vervolgens sturen wij de installaties aan. PLCnext is het hart van al deze processen.”

Image

PLCnext vormt het hart van onze processturing in gebouwen.

Pieter Feys
Oprichter
Domica

Teamverdienste

Dit project liet zich niet vangen in een klassiek leverancier-klant-verhaal.  “Phoenix Contact ontwikkelde de hardware om de fysieke poort van de digitale meter om te zetten naar een RS-485-signaal, klaar voor PLCnext”, vertelt Pieter. “Domica heeft dan een functieblok geprogrammeerd dat het protocol van de digitale meter omzet in het dataformaat van PLCnext, zodat iedereen daar meteen mee aan de slag kan."

Op een presenteerblaadje

En dat betekent een grote winst voor alle spelers die een toepassing voor de digitale meter willen ontwikkelen. “Wie met de digitale meter wil werken, moet geen hardware zoeken of ontwikkelen om de data uit te lezen”, verduidelijkt Pieter. “Je krijgt de informatie op een presenteerblaadje in het PLCnext-formaat. De flexibiliteit van PLCnext laat toe om er op een heel straightforward manier toepassingen voor ontwikkelen.”

Image

De flexibiliteit van PLCnext laat toe om er op een heel straightforward manier toepassingen voor te ontwikkelen.

Pieter Feys
Oprichter
Domica

Actieve PLCnext-community

Pieter: “Een van de grote sterktes van PLCnext is de actieve community. In de PLCnext Store worden enorm veel functieblokken aangeboden. Daarnaast lanceert Phoenix Contact ook zelf veel ontwikkelingen en uitbreidingen. De organisatie staat heel dicht bij zijn klanten, biedt een heel goede ondersteuning en er is een actief gebruikersforum. Die actieve community biedt een geweldig toekomstperspectief voor PLCnext.”

Heb je ook een slimme toepassing waarvoor je PLC’s nodig hebt?