Dat hij als project manager bij Phoenix Contact Duitsland over voldoende technologische bagage beschikt, hoeft natuurlijk niet te verbazen. Maar vanwaar de keuze om die kennis toe te passen op het brouwen van bier? “Ik ben een foodie en een enthousiaste hobbykok,” legt Manuel uit. “En ik probeer graag nieuwe dingen uit, dus bier brouwen sprak me wel aan. Bovendien had ik net een Raspberry Pi aangeschaft waar ik iets nuttigs mee wilde aanvangen."
De eerste gisting
Zo gezegd, zo gedaan. Manuel programmeerde in een vrij weekend zijn eerste applicatie op de Raspberry Pi, een soort goedkope minicomputer zonder behuizing en met maar één printplaat. Hij kon er een temperatuursensor mee uitlezen en een relais schakelen. “Dat was genoeg om mijn brouwketel aan te sturen,” legt Manuel uit. “Zodra het relais een bepaalde temperatuur had bereikt, werd de verwarming uitgeschakeld.”
PLCnext, bron van nieuwe mogelijkheden
Gaandeweg breidde Manuel zijn brouwerijsoftware “CraftBeerPi” uit met nieuwe mogelijkheden, zoals een intern systeem dat verschillende componenten met elkaar laat communiceren en een manier om het fermentatieproces te monitoren. Daarvoor had hij natuurlijk ook sterkere technologie nodig dan de initiële Raspberry Pi.
Het geheime ingrediënt? PLCnext. Manuel: “Ik kwam voor het eerst met de PLCnext controllers in aanraking via mijn job, en zag meteen de meerwaarde ervan in. Met PLCnext kan ik het brouwproces opstarten binnen de vier uur, dankzij de open architectuur van de controller. Ik kan hem namelijk gewoon in Python programmeren, wat veel gemakkelijker is en enorm veel tijd uitspaart. Ik zou PLCnext zelfs in machine language kunnen programmeren, maar dat zou voor de microbrouwerij een stap te ver zijn. Misschien in een nieuw project?”
ImageDankzij de open architectuur van de PLCnext-technologie kan ik het brouwproces opstarten in 4 uur.
Wereldwijd in gebruik
Intussen is "CraftBeerPi" uitgegroeid tot een van de top drie controllers wereldwijd voor hobbybrouwerijen. In ongeveer 76 landen zorgen ze ervoor dat water, hop en gist worden omgezet in heerlijke bieren. Tot nu toe werden er al 6.667 installaties opgezet, en elke maand komen er nog eens ongeveer 200 bij. "Dit is een markt met veel groeipotentieel," aldus Manuel. "Zodra een bier op een bepaalde schaal geproduceerd moet worden, moeten de productieprocessen gestandaardiseerd en dus geautomatiseerd worden. PLCnext is daar ideaal voor.”