Data als drijfveer van je industriële omgeving

Data capteren en analyseren om de juiste beslissingen te maken, is cruciaal in industriële automatisering. Maar meten is niet altijd zo eenvoudig. Een industrieel netwerk bestaat vaak uit heel wat componenten, bovendien vaak verspreid over een groot gebied. Al die punten afzonderlijk opmeten kost heel wat tijd en mankracht. Denk maar aan:

  • meten van debieten op waterlopen
  • waterpeilen in drinkwaterputten opmeten
  • waarden van energiemeters afschrijven
  • data verzamelen uit sensoren en actuatoren voor predictief onderhoud
  • ...

Tot voor kort betekende dit dat er regelmatig iemand op uit moest om metingen uit te voeren. Maar wist je dat je hiervoor ook de kracht van IoT en PLCnext kan aanboren?

De sleutel: smart data set-up

Natuurlijk moet de omschakeling van een manuele naar een geautomatiseerde aanpak weloverwogen gebeuren. Anders riskeer je de voordelen te mislopen en net méér resources te verbruiken in plaats van minder. Daarom pleiten we voor een smart data set-up: capteer enkel data die logisch is voor jouw doeleinden, die vlot verwerkt kan worden en waarvoor je de nodige processen hebt uitgeschreven. Met andere woorden: kies voor intelligente, gefilterde data waarmee je productie- of andere processen kan optimaliseren.

Voorbeeldcase: Los Angeles en stad Detmold

Een goed voorbeeld hiervan is de Amerikaanse stad Los Angeles, die alle stedelijke data en sensorinformatie doorgeeft aan de lokale universiteiten – die hieruit kunnen putten voor hun onderzoeken. Maar ook dichter bij huis vinden gelijkaardige projecten plaats. Zo hebben het Fraunhofer instituut, Phoenix Contact en de Duitse stad Detmold besloten om alle data uit de publieke infrastructuur te delen via het PLCnext-platform. In de nabije toekomst zal een dergelijke uitwisseling van data, waarbij zowel steden, bedrijven als start-ups baat hebben, de norm worden.

De voordelen van IoT in industriële automatisering

Je bespaart kosten

Door het verzamelen van data te automatiseren, kan je je mensen op een slimmere manier inzetten en moeten er minder kilometers worden afgelegd – en vergoed. Je medewerkers kunnen voortaan hun werk uitvoeren vanop afstand en behouden gemakkelijker het overzicht over je volledige industriële netwerk.

Je wint tijd

Met de PLCnext IoT-controller kan je je datacaptatie op een slimme manier gaan automatiseren. Aangezien je hierdoor niet langer fysiek ter plaatse hoeft te gaan om alles manueel uit te voeren, win je heel wat tijd. Enkel voor onderhoud of herstellingen is fysieke aanwezigheid nog vereist.

Je krijgt nieuwe inzichten

Door je strategische beslissingen te laten leiden door nieuwe inzichten gebaseerd op objectieve data, stuur je de organisatie in de juiste richting. Daarnaast biedt de PLCnext IoT-controller dankzij geïntegreerde blockchaintechnologie ook de mogelijkheid om je data veilig beschikbaar te maken voor derden. Zo kan je rechtstreeks connecteren met een databroker platform, waar gebruikers hun verzamelde data kunnen openstellen voor bijvoorbeeld onderzoeksinstituten, universiteiten en applicatieontwikkelaars.

De rol van PLCnext Technology

PLCnext vormt de cruciale verbinding tussen je – al dan niet reeds bestaande – industriële set-up en je cloudplatform, waar je aan data-analyse doet. Dankzij de openheid en de mogelijkheid om te programmeren in de taal die jij wil, is die connectie met de cloud eenvoudiger dan ooit. Zo kan je je bestaande infrastructuur opwaarderen en blijft de investering beperkt.

Benieuwd wat we nog allemaal kunnen?